8 év ago · Irén · Probiotikumok bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Probiotikumok
/ hasznos bélbaktériumok /
Nélkülözhetetlen, fontos részei az egészséges bélflórának.
Ha megfelelő mennyiségben, folyamatosan szaporodnak a hasznos tőrzsek, képesek kordában tartani az egyéb, elszaporodás esetén akár kórokozó fajtákat. Régen a fermentációs tartósítási eljárásokkal /savanyítás, kovászolás / biztosították a jó baktériumok folyamatos bejutását a szervezetbe. Fermentálás hatására savak keletkeznek, amik megakadályozzák az étel romlását azáltal, hogy nem engedik elszaporodni a rothadást okozó baktériumokat. Manapság olyan készítményekkel próbáljuk a felborult egyensúlyt helyreállítani, amely izoláltan tartalmazza azt a legalább 7-10 fontos törzset, amelyekre szükségünk van.
Szerepük, jótékony hatásuk:
- – ápolják a bélbolyhokat, segítve a fontos anyagok felszívódását
- – kis mennyiségben antibakteriális vegyületeket állítanak elő
- – B vitaminokat, biotint képesek előállítani
- – segítik a Ca bejutását a szervezetbe
- – hasznosak az immunrendszer számára, allergia ellen védenek
- – fékezik a gombák, paraziták, gyulladást keltők szaporodását
Ami károsan befolyásolja jelenlétüket és szaporodásukat:
- – antibiotikum, gyulladáscsökkentő, szteroid szedése
- – bélfertőzések, hányás, hasmenés
- – sok kémiai anyagot tartalmazó táplálkozás
- – hormonok
- – tartós stresszes állapot, savasodás
Categories: Hasznos információk